לקראת ההשקה: Windows 8 בסקירה מקיפה

10

-פרסומת-

רגע לפני ההשקה הרשמית שלה, לקחתי את מערכת ההפעלה הבאה של מיקרוסופט למשתמש הביתי, Windows 8, לביקורת מלאה ומקיפה. מה חדש, מה שונה והאם כדאי לשדרג?

-פרסומת-

מיקרוספט תשיק רישמית את מערכת ההפעלה הבאה שלה, Windows 8 ב-26.10.2012. לכבוד אירוע ההשקה לקחתי לביקורת מקיפה את Windows 8 בגרסתה האחרונה לפני ההשקה רישמית (גרסת ה-RTM 9200). זהו מאמר מקצועי בנושא Windows 8 ביקורת מלאה.

Windows 8 ביקורת מלאה מסמארטק

ביקורת על Windows 8 – ההתקנה

התקנתה של Windows 8 הינה פשוטה ומהירה. אשף ההתקנה דומה מאוד לזה של Windows 7 כאשר השינויים הם מינוריים וקשורים בהגדרת התכונות החדשות של המערכת (ראו מטה). דרישות המערכת של Windows 8 חופפות לזו של Windows 7, אך דורשות גם מעבד בעל תכונות מיוחדות (הקיימות בכל המעבדים החדשים).

ביקורת על Windows 8 – ממשק המשתמש

Windows 8 כוללת ממשק משתמש גרפי חדש המותאם למגע. ממשק ה-Metro, או בשמו הרישמי Windows 8 UI, מחליף את הממשק ה-AERO שהושק יחד עם Windows Vista. רעיון הממשק הוא להחליף חלונות תלת מימדיים בעלי אפקטים של שקיפות וצללים בממשק בעל מראה מודרני, אחיד בעל צבעים סולידיים. לממשק ה-Metro של Windows 8 אפשרויות התאמה אישית נרחבות כמו שינוי מסך הנעילה (Lock Screen), בחירת אפליקציות למסך הנעילה החדש שהוא כולל ושינוי תצוגת האריחים.

Windows 8 ביקורת, מסך נעילה
התאמה אישית של מסך הנעילה ב-Windows 8

ניתן להגיד כי הממשק החדש כולל שני מצבים:

מצב ממשק"חלונאי"– זהו הממשק הגרפי המוכר של Windows, אליו התרגלנו במשך שנים, המורכב משולחן עבודה, שורת משימות וכמובן- חלונות. השליטה בחלונות וכן המעבר בינהם נותרו ללא שינוי. גם תכונות ה-AERO Shake ו-AERO Snap של Windows 7 נותרו. עם כל זאת, מיקרוסופט החליטה לזנוח את לחצן ה"התחל" (Start) של Windows, סימן ההיכר של חלונות עוד מימי Windows 95 (הערות על חסרנו של מקש ההתחל בהמשך) והכניסה במקומו את "מסך ההתחלה" במצב המגע.

מצב ממשק מגע– מותאם במיוחד לטאבלטים ולמחשבים בעלי יכולת מגע, אך נשלט גם ע"י המקלדת והעכבר. זהו המצב ההתחלתי שבו עולה המערכת. כאשר נכנסים אליו מוצג מסך האריחים (Tile View) או בשמו הרישמי "מסך ההתחלה" (Start Screen). דרכו ניתן לעבור בין אפליקציות או לעבור למצב הממשק ה"חלונאי". השימוש בממשק שונה לגמרי ממה שהכרנו, עם זאת, ניתן להתרגל אליו תוך זמן קצר. מעבר לכך, ניתן כמעט ולא להשתמש בו בעת שימוש שוטף, אלא במצב הממשק ה"חלונאי" המספק גישה למרבית הפונקציות של Windows 8.

עקרון השימוש במצב ממשק המגע: באופן כללי, הניווט מתבצע באמצעות נגיעת החלקה או העברת הסמן בפינות המסך (מה שלא נוח כאשר משתמשים בפד העכבר במחשבים ניידים). הפעלת אפליקציה או מעבר לאפליקציה פתוחה מתבצעים באמצעות לחיצה עליה ב"מסך ההתחלה" (תצוגת האריחים). סגירת אפליקציות מתבצעת על ידי אחיזת חלקה העליון של האפליקציה והשלכת האפליקציה בגרירה לחלק התחתון של המסך. הממשק מקנה למצב ה"חלונאי" אריח משלו בשם "Desktop" ולכן ניתן לעבור אליו באמצעות לחיצה על האריח שלו. בנוסף, ניתן לעבור או לדפדף לאפליקציה הפתוחה האחרונה שבה השתמשנו על ידי נגיעה בפינה הימנית העליונה (כשמדובר בממשק מימין לשמאל) ולחיצה על הצילום שלה שמופיע באותו רגע. בנוסף על כל זה, גרירת העכבר לפינות המסך בצידו הימיני הקיצוני ואז לכיוון מרכז יביאו להצגת כל האפליקציות הפתוחות (בממשק ה-Metro ולא תוכנות) ויאפשרו מעבר מהיר לכל אחת מהן. הגדרות המחשב, חיפוש קבצים, תוכנות ואפליקציות, כיבוי ותצוגת השעון זמינים בעת העברת סמן העכבר או נגיעת החלקה באותו אופן רק לכיוון השמאלי.

חיפוש תוכניות במצב המגע

ומה קורה עם ה"התחל"? ללא ספק, הורדת לחצן ההתחל לצמיתות הינה מכה קשה לרוב משתמשי מערכת ההפעלה של מיקרוסופט. ניתן לגשת לאותם המקומות שהיו נגישים דרך "תפריט ההתחלה" (Start Menu) בלעדיו על ידי מעבר לפינה הימנית התחתונה של המסך ומקש ימיני על התצלום שיופיע, כך יוצגו האפשרויות שהיו נגישות דרך תפריט ההתחלה. כל התוכניות נגישות דרך ממשק האריחים. למזלנו, ניתן ל"השיב" את לחצן ה"התחל". ישנן תוכנות המוסיפות לחצן התחל לשורת המשימות. אחת מהן והטובה ביותר הינה Start8 (תוכנה בתשלום). לאחר התקנתה השימוש ב-Windows 8 יהיה זהה לשימוש ב-Windows 7, עם יותר פעולות תפריט התחלה ופחות צורך, אם בכלל במצב המגע.

 

Windows 8 ביקורת- ביצועים, תאימות ויציבות

מערכת ההפעלה Windows 8 עברה שיפורים רבים כך שיודעת לנצל טוב יותר את משאבי המערכת. Windows 8 מציגה שיפור ביצועים כללי נאה ביחס לאחותה הבכורה, Windows 7. המערכת מגיבה במהירות רבה לפעולות המשתמש, המערכת יציבה כמו קודמתה ויכולה להריץ תהליכים רבים במינימום השפעה על ביצועי המערכת. כמו כן, אתחול וכיבוי Windows 8 וכן מעבר בין מצבי החסכון באנרגיה עוברים בצורה חלקה. מבחינת תוכנות תומכות, כמעט כל התוכנות הרצות על Windows 7, רצות גם על Windows 8 ללא כל בעיה כאשר תוכנות אבטחה כמו אנטי וירוס יצטרכו גרסה ייעודית שתיתמוך במערכת.

סקירה מלאה של ביצועים ותאימות ב-Windows 8

Windows 8 ביקורת מקיפה
מסך האיתחול של Windows 8

Windows 8 תומכת באותו הציוד ההקפי ובאותה החומרה שתומכת בהם Windows 7. עם זאת, כמו שאמרתי, המערכת מחייבת שימוש במעבד הכולל תכונות מסויימות לאבטחה ולמיטוב ביצועים לפעילותה (ראה דרישות מערכת של Windows 8). כל מעבד שנמכר כיום ובשנים האחרונות עומד בדרישות.

ובאשר לתמיכה במעבדי ARM: גירסת Windows 8 RT היא גירסה נפרדת של Windows 8 המיועדת רק למכשירים ניידים בעלי מעבד בארכיטקטורת ARM. גרסת זו של Windows 8 לא יכולה להריץ תוכנות "רגילות", אלא רק אפליקציות (בממשק המטרו). התוכנות (ולא אפליקציות) היחידות שכן יכולה Windows RT להריץ הן אלה שכבר הותקנו בה מראש והן דפדפן Internet Explorer 10 ויישומי Office 2013 (כלולות ללא תשלום נוסף).

-פרסומת-

 

ביקורת על Windows 8 – אבטחה

אין ספק כי Windows 8 הינה מערכת ההפעלה המאובטחת ביותר של מיקרוסופט. Winodws 8 כוללת תוכנת אנטי וירוס לאחר התקנתה (Windows Defender) שמגנה מפני וירוסים ותוכנות זדוניות אחרות. מעבר לכך, מערכת ההפעלה תתריע בפני המשתמש על קבצים שאינם בטוחים שהורדו מהאינטרנט טרם הרצתם (שירות Smart Screen Filter). בצד הטכני, מערכת ההפעלה Windows 8 שונה מאוד מ-Windows 7 וכוללת שינויים בהליך האיתחול שהוא בטוח ומהיר הרבה יותר (נדרשת תמיכה ביכולות מיוחדות, ראה דרישות מערכת של Windows 8). בין היתר, המערכת מוודא בזמן איתחולה מקוריות ואמינות של הרכיבים הנטענים ובכך מונעת הדבקות בתוכנות זדוניות (Malware) ברמה עמוקה כמו רוטקיטים.

סקירה מלאה אודות אבטחה ב-Windows 8

Windows Defender, מעכשיו עם הגנה אקטיבית

ביקורת על Windows 8 – התכונות

Windows 8 כוללת תכונות חדשות רבות, מדפדפן IE10 הזריז החדש ועד אפשרויות חדשות לאימות משתמשים (כמו סרטוט זיהוי). התכונות החשובות ביותר מצויינות בביקורת זו על Windows 8:

שני סוגי חשבונות– ב-Windows 8 ישנם שני סוגי חשבונות משתמש (פרופילי משתמש), חשבון מקומי וחשבון ענן (חשבון Microsoft).

 חשבון מקומי– זהו אותו סוג חשבון שהיה עד כה בגרסאות Windows. חשבון זה לא מסנכרן מידע והגדרות עם חשבון ה"לייב" (Windows Live Account) של המשתמש. ניתן להתקין דרך חשבון זה אפליקציות דרך חנות האפליקציות של מיקרוסופט (Microsoft Apps Store) אך יש להתחבר לחשבון ה"לייב" לפני כן.

חשבון ענן– חשבון בו מידע המשתמש כמו קבצים, מסמכים והגדרות התאמה אישית בחשבון זה עוברים סינכרון ונשמרים גם על גבי שרתי מיקרוסופט כך שניתן לגשת אליהם מכל מחשב אחר המקושר לחשבון ה"לייב" שלכם.

התקנת אפליקציות Metro– הגיע הזמן שבו שיגעון האפליקציות יגיע גם למיקרוסופט. ניתן להתקין אפליקציות ב-Windows 8. אפליקציה היא איננה תוכנה "רגילה". אפליקציה היא יישום קטן בעל תפקיד מוגדר. כמו כן היא אינה פועלת במצב ה"חלונאי" ומותקנת עבור המשתמש שהתקין אותה בלבד ולא לכל המשתמשים במחשב. אפליקציות פועלות מהר, מורדות ומותקנות בשניות. התקנת אפליקציות מתבצעת מחנות האפליקציות של מיקרוסופט (אריח המצב המגע בשם Store).

אפשרויות ל"איפוס מחשב" ול"רענון מחשב" תחת הגדרות בממשק ה-METRO

רענון ואיפוס המערכת– במקרה של תקלות או פעולות יוצאות דופן, Windows 8 מציעה למחשב שתי פונקציות שימושיות ופשוטות לפתרון הבעיה באופן אוטומטי.

פונקציית "רענון המחשב" (PC Refresh)– מאפשרת למשתמש לתקן את מערכת ההפעלה כך שתחזור לעבוד כראוי ללא אובדן הגדרות וקבצים אישיים (מסמכים, תמונות, מדיה) או אפליקציות שהותקנו. אולם, הגדרות המחשב יחזרו לקדמותן (בעוד שהגדרות התאמה אישית לא ישתנו) ותוכנות שהותקנו יוסרו.

פונקציית איפוס המחשב (PC Reset)– מפרמטת את מערכת ההפעלה ומתקינה את Windows 8 מחדש, ממש כמו התקנה נקייה רגילה.

מנהל משימות חדש– מנהל משימות משודרג. ניכר מיקרוסופט השקיעה מאמצים רבים להפוך את מנהל המשימות לשימושי יותר. כעת הוא נוח במיוחד ומציג מידע רלוונטי בצורה פשוטה ויזואלית. למשל, תהליכים זוללי משאבים, יצבעו בצבע כהה יותר מתהליכים צנועים, ישנה הפרדה בין תהליכי רקע לתוכניות ואפליקציות בעלי ממשק משתמש. כמו כן, אוחדה אפשרות שינוי התוכניות העולות בהפעלה שהייתה חלק מכלי התצורה של Windows בגרסאות קודמות. פונקציה חדשה ראויה לציון היא פונקציה המאפשרת ביצוע שאילתה על תהליך לצורך בדיקתו אונליין.

מנהל המשימות החדש

סייר עם רצועה– כמו בשאר מוצריה הכניסה מיקרוסופט את ה-Ribbon גם לסייר הקבצים. מעכשיו לסייר Explorer יש תפריט מפושט יותר, בעל אפשרויות חדשות המאפשר גישה לאפשרויות רבות בקליק אחד במקום מספר קליקים באקספלורר הותיק, כמו הפוך בחירה, שיתוף הצגת קבצים מוסתרים.

 

ביקורת על Windows 8 – אז האם כדאי להתקין את Windows 8?

Windows 8 ללא ספק היא מערכת מאובטחת ומהירה יותר מקודמתה Windows 7 עטורת השבחים. כמו כן היא כוללת אפשרויות חדשות ומעניינות רבות. עם כל זאת, החלפת הממשק ולחצן ה"התחל" לו התרגלנו במשך שנים בממשק שונה לגמרי המתאים למגע הוא מהלך מועטה של מיקרוסופט. ממשק המטרו אינו לא נוח בלשון המטעה לשימוש במחשבים ניידים ובכלל במחשבים ללא יכולת מגע. מובן כי מיקרוסופט רוצה להיכנס לשוק חדש ולשלוט בו, ועם זאת, אין ספק כי הצעד שעשתה מיקרוסופט יקשה על משתמשים לעבור למערכת החדשה. היה עדיף אילו מיקרוסופט הייתה משאירה את מערכת ההפעלה שלה Windows עם אותו קונספט כמו שנהגה עד כה עם "התחל" וחלונות ויוצרת מערכת הפעלה חדשה וייעודית להתקני מגע עם ממשק ה-METRO המהפכני שלה, אך מיקרוסופט נהגה בדרך שלה. מה יקרה בסוף עם המערכת הזו? האם היא תהווה הצלחה כמו אחותה הגדולה? רק ימים יגידו.

לאלה שרוצים להנות מיתרונות מערכת ההפעלה Windows 8 אך מאידך להמנע מהשימוש בממשק החדש, יכולים לעקוב אחר מדריך בן דקה אחת שיראה לכם כיצד להחזיר את לחצן ה"התחל" יחד עם "תפריט ההתחלה" ולהפכם לברירת מחדל במקום "מסך ההתחלה" החדש. כך השימוש יהיה זהה לשימוש במערכת הפעלה Windows 7 והבעיה נפתרה. וכמובן, גם Windows 7 היא מערכת מצוינת ואין אף בעיה להישאר איתה בנתיים.

 

-פרסומת-

עשוי לעניין אותך
  1. אהרון הגיב

    תודה רבה על הביקורת 🙂
    שיפרו הרבה דברים בווינדוס הזה. ממשק המטרו פחות עושה חשק כי אני לא רואה בו ממש שימוש… גם העיצוב הכללי של המערכת לא לטעמי אבל נתרגל אני מאמין 😛

  2. אשר הגיב

    אחלה סיקור כל הכבוד!
    הגיע הזמן שגם אנחנו נהנה מהמערכת החדשה של מייקורוסופט בארץ
    (בחו"ל היא יצאה מזמן)

  3. רן הגיב

    אז בעקבות כל השדרוגים של מערכת האבטחה בווינדוס 8 אפשר לוותר סופית על התקנה של אנטי וירוס כמו נורטון או האנטי וירוס החינמיות?

    1. יוסי לישה הגיב

      שיפורי האבטחה של חלונות 8 בליבה וכן בפיצ'רים לא יגנו עליך מוירוסים ותוכנות זדוניות אחרות ברמה מספקת לבדן. ולכן עליך להשתמש או ב-WINDOWS DEFENDER שמגיעה כבר כחלק מהחבילה עם חלונות 8 ופועלת אוטומטית (זהו אנטי וירוס לכל דבר, עבור חלונות 8) או בתוכנת אנטי וירוס אחרת (עדיף, ראה המשך).
      WINDOWS DEFENDER של מיקרוסופט כחלק דיפולטי ממערך ההגנה של מערכת ההפעלה הינה תוספת טובה לזכותה של מיקרוסופט, עם זאת במבחני אבטחה שישנם, כמו בבלוג הזה אתה יכול לראות שהיא לא מהווה תוכנת אנטי וירוס טובה ביחס לרוב בשוק כיום.

  4. ישראל על המפה הגיב

    סיקור מעולה, פרקטי ואיכותי.
    נראה שיש שדרוגים רבים בווינדוס 8, אני עדיין מחכה לתזמון טוב לעבור.

  5. […]  לביקורת מקיפה על Windows 8 הכוללת סקירת תכונות, אבטחה, ממשק משתמש ועוד, בקר בקישור ביקורת מלאה על Windows 8. […]

  6. […] בשמו החדש, Windows 8 UI, ואופן השימוש בו מוסבר במפורט במאמר סקירה על חלונות 8. התוכנה שהתקנו נועדה במיוחד לאלה שלא הסתדרו על ממשק זה […]

  7. […] בה,  ב-30 בספטמבר, וזאת כמעט שנתיים לאחר ההשקה של מערכת ההפעלה הקודמת שלה למחשבים אישיים Windows 8. אך כבר עכשיו ידוע מהדלפות ומקורות אמינים שונים ברשת, […]

  8. […] למדה מהטעויות שלה ב-Windows 8 כאשר הציגה את מסך ההתחלה כחלק מממשק המטרו שלה שהותאם למגע והפכה אותו לממשק הראשי למשתמש במערכת […]

  9. […] ותחזוקת מערכת למשתמש ומסייע לו לפתור עניינים אלה. ב-Windows 8, מרכז הפעולות לא הציג שינויים כמעט, אך הוכנסו לא […]

הגב

לא נפרסם את האימייל שלך.

רק לוודא זריז שאתה אנושי *